Många flyttfirmor erbjuder hjälp med packning mot en extra avgift. Här kommer våra bästa tips för dig som föredrar att göra jobbet själv:

  • Börja med att rensa

Se över alla saker du har i ditt hem och eventuella förråd i god tid innan flytten. Fundera på vad du vill ta med dig till ditt nya boende och sortera resten av sakerna i tre högar: sälja, skänka bort eller slänga. Sedan är det bara att börja lägga ut annonser, arrangera en loppis och åka till återvinningsstationen ...

  • Ordna flyttkartonger

Vi rekommenderar att du packar allt som ska med i flytten – lösa prylar är svåra att hantera och det är lätt att något går sönder. Textilier kan med fördel packas i soppåsar och böcker i dubbla papperspåsar, men för i stort sett allt annat funkar flyttkartonger bäst.

Räkna med att du behöver 0,8 flyttkartonger per kvadratmeter boyta. Många flyttfirmor erbjuder lån av flyttkartonger och kan leverera de till dig mot en mindre kostnad. Du kan även köpa flyttkartonger på ett byggvaruhus eller höra dig för med bekanta, om det är någon som har kartonger att låna ut. Ordna också etiketter att märka flyttkartongerna med.

  • Packa i etapper

Att flyttpacka kräver både tid och energi, så vi rekommenderar att du gör lite i taget. Utgå från dina behov och börja med saker du kan vara utan just nu. Böcker, vinterkläder, balkongmöbler och prydnadssaker kanske du klarar dig utan tills flytten är klar? Badrumsartiklar och köksredskap däremot, rekommenderar vi att du väntar med till sist.

  • Skydda ömtåliga saker

Klä in porslin, glas och tallrikar i tidningspapper eller bubbelplast innan du packar ned det i flyttkartonger. Det här är ett tålamodsprövande jobb, så vänta inte till sista dagen. Glöm inte att märka flyttkartongen med "ömtåligt" eller likande, för varsam hantering. Om du har större ömtåliga föremål kan du med fördel använda filtar, handdukar eller lakan som skyddande emballage. Mattor är smart att rulla ihop och tejpa runt om, så blir de lättare att hantera.

  • Märk flyttkartongerna

Glöm inte bort att märka flyttkartongerna med vad de innehåller. Det kommer att göra uppackningen betydligt enklare! Använd etiketter, så slipper du skriva direkt på flyttkartongerna. Om du har lånat kartonger från flyttfirman blir du i regel ersättningsskyldig om du skriver direkt på kartongerna.

Har du fler frågor om flyttpackning?
Kontakta oss på hej@flyttsmart.se, 08-12 00 88 22 eller i chatten här bredvid.

Hittade du svaret?