Alla samlingar
Tips & smarta råd
Ny i stan? 9 tips för en smidig övergång
Ny i stan? 9 tips för en smidig övergång

Så här blir du snabbt hemmastadd i din nya stad!

Andreas Burman avatar
Skrivet av Andreas Burman
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Att flytta till en ny stad kan vara både spännande och utmanande. Det är en chans att upptäcka nya platser, möta nya människor och skapa nya minnen. Men det kan också vara överväldigande att navigera i en okänd miljö. Så här blir du snabbt hemmastadd i din nya stad!

1. Ändra folkbokföringsadress

First thing first! Att göra en flyttanmälan till Skatteverket kan kännas som en liten sak, men det kan faktiskt ha stor betydelse. Genom att uppdatera din adress säkerställer du att du får viktig post till rätt plats. Skatten du ska betala är också beroende på vart i landet du bor och din rätt till olika bidrag och förmåner.

Så se till att ta tag i det så snart som möjligt! På Flyttsmart.se kan du få det gjort!

2. Lista dig hos en vårdcentral

Genom att lista dig på en vårdcentral får du tillgång till en fast läkarkontakt, alltså att du har möjlighet att träffa samma läkare för dina besök.

Dessutom kan du få bättre och mer samordnad vård eftersom din läkare har en överblick över din hälsa och medicinering.

3. Lista dig hos en ny tandläkare

Kontakta en tandvårdsklinik och berätta att du är nyinflyttad i stan och gärna lista dig hos dem. Då löser dem så att din journal är på plats när du kommer på besök.

Att lista sig innebär i praktiken att en journal upprättas i ditt namn, samt att du registreras som patient hos den valda tandläkaren. Din tandläkare känner då till din tandhälsa och tandhistorik vilket ger dig en mer personlig vård.

4. Registrera dina barn i en skola

Behöver dina barn byta skola är det bra att undersöka olika alternativ och välja en skola som passar ens barns behov och intressen.

Du kan välja vilken skola som helst i hela kommunen. Ett tips är att besöka kommunens hemsida för att läsa om hur skolbyten går till just i er kommun.

Det bästa är att ta kontakt med skolan ni är intresserade av. Gör detta i god tid. Vissa skolor beviljar bytet i mån av plats, och andra utgår ifrån närhetsprincipen om det finns en kö. Ofta sker bytet vid terminsstart.

Ställ också eventuella frågor för att underlätta anpassningen till den nya skolmiljön och be om vägledning för hur du går tillväga med själva registreringen.

TIPS! Genom Flyttsmart kan få hjälp med att registrera dina barn i skola, allt för en smidigare flytt. Logga in på Flyttsmart.se och få det gjort idag!

5. Kontrollera dina försäkringar

Det är alltid viktigt att kontrollera sina försäkringar för att se till att man har ekonomiskt skydd om olyckan skulle vara framme. En hemförsäkring är bra för det oväntade, - brand, vattenskador eller inbrott går tyvärr sällan att förutse.

Genom Flyttsmart kan du teckna ny hemförsäkring och säga upp din gamla. Vill du behålla din nuvarande försäkringsbolag när du flyttar kan du lösa det också genom Flyttsmart.

Samtidigt finns det vissa försäkringar som kan vara värda att prioritera bort, då ersättningen eventuellt inte lönar sig. Utgå ifrån dina behov och se över vilka försäkringar som passar dig bäst.

TIPS! Med ett hemlarm upptäcks eventuella bränder, vattenläckor och inbrott tidigt. På så sätt minimeras skadorna på ditt boende och din trygghet ökar.

Ett bevis på att det här stämmer är att många försäkringsbolag ger dig rabatt på hemförsäkringen om du har ett hemlarm. Flyttsmart kan hjälpa dig med hemlarm.

6. Testa dina brandlarm

När du flyttar in i en ny bostad är det viktigt att kontrollera dina brandlarm. Genom att testa brandlarmen och byta ut eventuella utgångna batterier kan du rädda liv.

7. Extra nyckel?

Att ha extranycklar kan vara en riktig livräddare om du råkar låsa dig ute. Känner du din granne tillräckligt väl kan dem ha en inne hos sig. Kanske ska du ska resa iväg och behöver någon bekant som hjälper dig vattna blommorna?

Glöm inte bort att lämna tillbaka samma antal nycklar vi utflytt som du får vid inflytt. Det är orginalnycklarna som värden vill ha tillbaka. Tryck inte upp nya nycklar på egen hand utan godkännande om du tappat bort en.

TÄNK PÅ! Vissa nycklar är spärrade för kopiering, och det kan till och med vara olagligt att kopiera nycklar av säkerhetsskäl.

Har du tappat bort en nyckel ska du meddela värden. Har du tappat en bricka kan dem spärra den och skapa en ny till dig mot en kostnad. Vid borttappad nyckel byts låset på dörren till lägenheten oavsett, och andra endast om man kan spåra nyckeln till boendet.

Beroende på situation kan du antingen få betala bara för en ny nyckel eller för att byta hela låscylindern.

8. Hitta en veterinärklinik

När du flyttar till en ny stad är det smart att ha en veterinär redo för dina pälsklingar. Du känner dig trygg och avslappnad när du vet precis vart du ska vända dig om olyckan är framme.

9. Hur fungerar kollektivtrafiken i din stad?

När du precis har flyttat till en ny stad är det smart att kolla upp hur kollektivtrafiken fungerar där.

Du kanske behöver använda olika betalningsmetoder för biljetter eller hitta det bästa månadskortet för din budget. På det sättet kan du enkelt ta dig runt och upptäcka allt det roliga som din nya stad har att erbjuda!

Bonus- råd!

  1. Registrera ditt fordon i ny stad.

  2. Kolla upp ett gym som passar dig, eller annan form av träningsanläggning av ditt intresse.

  3. Lär känna din granne. Kanske behöver låna en skruvmejsel nån gång?

  4. Utför dina ärenden genom att promenera överallt, då lär du verkligen känna din nya stad.

Fick du svar på din fråga?