Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarQ&A Förberedelser inför flytten
Jag ska flytta hemifrån. Vad behöver jag göra inför flytten?
Jag ska flytta hemifrån. Vad behöver jag göra inför flytten?

Flyttsmarts bästa tips inför flytten

Andreas Burman avatar
Skrivet av Andreas Burman
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det här behöver du ordna när du ska flytta ut från ditt föräldrahem:

 • Boka flytthjälp

  Vi rekommenderar att du tar hjälp av en kvalitetssäkrad flyttfirma. Att sköta flytten på egen hand är både tungt och tidskrävande, men förstås inte omöjligt.

 • Skaffa flyttkartonger och packa alla dina saker

  Lämna inte en massa saker i ditt föräldrahem, även om det finns plats där. Flytta ut allt på en gång istället – du kommer ändå behöva göra det förr eller senare. Om du ska ut och resa eller bo någonstans där du inte har plats för alla dina saker, kan du hyra en tillfällig förvaringsplats.

 • Sätt upp en budget

  Brukar dina pengar ta slut innan månaden? Genom att sätta upp en budget får du en överblick över dina inkomster och utgifter, både på kort och lång sikt. Det hjälper dig att ta smarta ekonomiska beslut och att uppnå dina sparmål. Så, vad väntar du på? Ladda ner en gratis budgetmall från nätet och sätt igång!

När du ska flytta till din första egna bostad, behöver du även ordna det här:

 • Fixa el, bredband och hemförsäkring till din nya bostad

 • Skaffa möbler, inredning och prylar

  Börja med det nödvändigaste! Ofta kommer man ganska långt med ett startkit från Ikea och en titt i förråden hos släkt och vänner eller på begagnatmarknaden. Glöm inte brandvarnare och brandsläckare!

  När du har bott ett tag i din nya bostad kan det vara läge för större investeringar – då är det lättare att veta vad du verkligen vill ha och behöver.

Om din nya bostad är en villa eller ett radhus kan du även behöva ordna det här:

 • Teckna ett abonnemang för sophämtning

  Detta gör du genom att kontakta kommunen.
  Bonustips! Du kan ofta komma ner i pris genom att matavfallssortera och/eller välja ett glesare intervall mellan hämtningarna.

 • Skaffa ett hemlarm

  Många som flyttar till villa väljer att installera ett larmsystem. På flyttsmart.se hittar du ett av marknadens bästa erbjudanden.

 • Kontrollera ägarbyte för vatten och avlopp

  Det är säljarens ansvar att läsa av vattenmätaren och anmäla ägarbyte för vatten och avlopp samma dag som hen flyttar ut. Om du vill kan du kontakta den aktör som är ansvarig för vatten och avlopp i området – oftast kommunen – och dubbelkolla att ägarbytet är gjort.

 • Kontakta leverantören av fjärrvärme

  Fjärrvärme är ett ekonomiskt och hållbart alternativ för uppvärming, som är vanligt i villor och radhus. Hör av dig till leverantören i god tid, om huset du ska flytta till har fjärrvärme.


Har du fler frågor om att flytta hemifrån?

Du kan alltid höra av dig till oss på hej@flyttsmart.se, 08-12 00 88 22 eller i chatten här bredvid.

Fick du svar på din fråga?