Alla samlingar
Fråga Flyttexperten
Allt du behöver veta om bredband och bredbandsavtal.
Allt du behöver veta om bredband och bredbandsavtal.

Vi har samlat de vanligaste frågorna om bredband och bredbandsavtal och svarar på dem åt dig i denna artikel.

Andreas Burman avatar
Skrivet av Andreas Burman
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vill du se över ditt bredbandsavtal? Kanske är du mitt uppe i en flytt och undrar vad man behöver tänka på? Läs vår guide för att få tips och råd om hur du väljer rätt bredbandsavtal för din nya bostad och hur du går tillväga för att säga upp ditt gamla avtal.

Ingår bredband i min hyra/ månadsavgift?

Många bostadsrättsföreningar och hyresvärdar har tecknat ett så kallat gruppavtal för bredband. Det innebär att alla boende kan nyttja internet mot en kostnad som ofta ingår i hyran/månadsavgiften till föreningen.

Medan det i andra fall kan vara en extra kostnad som du själv behöver betala för. Det är bäst att kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att ta reda på om bredband ingår i din hyra eller om du behöver ordna det själv.

Om det finns ett gruppavtal på din nya adress får du information om det när du skaffar internet på Flyttsmart.se Du behöver med andra ord inte oroa dig över att teckna dubbla avtal.

Jag har bindningstid kvar. Vad ska jag göra?

Många bredbandsabonnemang har bindningstid (ofta 12, 18 eller 24 månader). Det innebär att du måste betala för hela den här perioden, även om du vill avsluta abonnemanget i förtid.

Leverantörerna gör sällan undantag när det gäller bindningstid.

Det är däremot inte omöjligt att du kan flytta med ditt nuvarande abonnemang, eller överlåta det till den som flyttar in efter dig. Det går ofta att ordna direkt på leverantörens hemsida.

Hur säger jag upp mitt nuvarande bredband?

Det beror på vilken bredbandsleverantör du har idag – leverantörerna har nämligen olika rutiner för uppsägning.

För att säga upp ditt nuvarande bredbandsabonnemang bör du först kontrollera villkoren i ditt avtal.

Vanligtvis måste du meddela din internetleverantör minst en månad innan du vill avsluta abonnemanget. Det kan lätt glömmas bort eller göras för sent inpå flytten.

Med Flyttsmarts personliga checklista är det enkelt att hålla koll på vad som behövs göras och när. Logga in med Bank ID och säg upp eller bind nya avtal direkt genom tjänsten.

Du kan vanligtvis säga upp ditt nuvarande bredband genom att ringa till kundtjänst eller logga in på ditt konto på internetleverantörens webbplats.

Var noga med att kontrollera om det finns några uppsägningsavgifter eller andra kostnader för att säga upp ditt bredbandsabonnemang innan du tar steget att göra det.

Vilken internethastighet behöver jag?

100 Mbit/s är ett bra val för de allra flesta. Det räcker för att hela familjen ska kunna surfa, streama och jobba samtidigt.

När får jag min router?

Du får vanligtvis hem din router inom 2–5 dagar från det att du har tecknat ditt nya bredbandsavtal, men det kan variera mellan olika leverantörer.

Du får en bekräftelse med mer specifik information från den leverantör du väljer.

Fick du svar på din fråga?