Alla samlingar
Fråga Flyttexperten
El och elavtal – frågor och svar inför flytten.
El och elavtal – frågor och svar inför flytten.

Här listar vi några av de vanligaste frågor gällande el och elavtal och vad som kan vara viktigt att tänka på.

Andreas Burman avatar
Skrivet av Andreas Burman
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Frågorna kan vara många gällande avtal och uppsägning, särskilt inför en flytt. Du är inte ensam. Här listar vi några av de vanligaste frågor gällande el och elavtal och vad som kan vara viktigt att tänka på.

Ingår elen i min hyra/ månadsavgift?

El ingår oftast inte i hyran/månadsavgiften. Det börjar dock bli vanligare att bostadsrättsföreningar och ägare av flerfamiljshus tecknar ett gemensamt elavtal. Det brukar bli lite billigare för dig som boende.

Fråga din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för ett säkert svar på vad som gäller för just dig.

Vilka elavtal behöver jag teckna till min nya bostad?

För att få tillgång till el i ditt nya hem behöver du teckna två olika avtal:

– Elnätsavtal, så att elen når fram till bostaden

– Elhandelsavtal, för din löpande elförbrukning

När du fixar elen på Flyttsmart får du välja mellan flera förslag på elhandelsavtal. Vi har tagit fram de bästa alternativen på din nya adress och pressat priserna. Du tecknar samtidigt ett elnätsavtal med den leverantör som äger elnätet i ditt nya bostadsområde. Här kan du med andra ord inte välja mellan olika leverantörer. Du behöver inte kontakta leverantören – vi löser det åt dig.

Hur säger jag upp mitt nuvarande elavtal?

Det beror på vilket elbolag du har avtal med och vilka villkor som gäller för ditt avtal.

Generellt sett kan du säga upp ditt elavtal genom att kontakta ditt elbolag och meddela dem att du vill säga upp avtalet.

Det enklaste sättet att göra detta är vanligtvis att kontakta ditt elbolags kundtjänst och informera dem om att du vill säga upp ditt avtal. Du kan också ha möjlighet att säga upp avtalet online via ditt elbolags hemsida.

Vid uppsägning av ett elavtal är det viktigt att du följer de regler och villkor som gäller för avtalet, inklusive eventuella uppsägningstider och avgifter. Se därför till att läsa igenom ditt avtal noggrant innan du säger upp det för att undvika överraskningar.

Undvik dubbla elräkningar vid flytten med hjälp av Flyttsmart. Logga in med Bank ID och hantera dina avtal direkt i tjänsten.

Vad är skillnaden på fast och rörligt elavtal?

  • Ett fast elavtal innebär att du betalar samma pris för elen under hela avtalsperioden, vanligtvis ett eller flera år. Detta innebär att priset förblir detsamma oavsett om marknadspriset för el stiger eller sjunker. Fördelen med ett fast elavtal är att det ger dig förutsägbarhet och stabilitet i dina elkostnader. Nackdelen är att du kan gå miste om besparingar om marknadspriset för el sjunker.

  • Ett rörligt elavtal innebär att priset på elen du köper följer marknadspriset och kan variera från månad till månad. Fördelen med ett rörligt elavtal är att du kan dra nytta av besparingar om marknadspriset sjunker. Nackdelen är att det kan finnas stora variationer i priserna, och att du kan hamna med högre elkostnader om marknadspriset stiger.

Så vad styr elpriset?

Marknadspriset påverkas av flera olika faktorer. Allt från väderförhållanden till säsong på året och omvärldsfaktorer.

Vädret kan påverka tillgången till diverse energikällor. Elen kan bli billigare eller dyrare beroende på om det blåser mycket eller om vattnet till vattenkraften inte fyllts på på grund av torka. På vintern är efterfrågan på el högre än på sommaren vilket syns på elmarknaden. Krig i världen kan också påverka och spela stor roll i hur elpriset styrs.

Det är viktigt att notera att prissättningen på både fasta och rörliga elavtal kan variera beroende på vilket elbolag du väljer och vilken typ av elavtal du har.

Fick du svar på din fråga?